עייפות, חסר אנרגיה ותחושת "מעיכות" הם רק חלק מהתסמינים שאתם חשים- במאמר זה נסקור את הסיבות מדוע נגרמת תחושה זו ומה ניתן לעשות על מנת לטפל בה כמו שצריך.
מכירים את זה שהגיע אמצע היום ואתם כבר מרגישים עייפים וחסרי אנרגיה?? ממה זה נובע וכיצד ניתן לטפל בדבר הנוראי הזה??
למה זה קורה לי?
סיבות עיקריות:
צריכת מזונות מעובדים וקשים לעיכול- הרבה אנשים צורכים מזון מעובד ג'אנק ומזונות קשים לעיכול כמו בשר אדום(סטייקים), בשר מעובד(נקניקים) לגופנו מאוד קשה לעכל את המזון הזה, על כן הוא משקיע הרבה אנרגיה בפירוק המזון ובעיכול שלו, והתוצאה- עייפות וחוסר אנרגיה.
חסר של מרכיבי מזון חיוניים- על ידי דיאטה לא מאוזנת וצריכת תפריט דל קלוריות או עקב חוסר התעסקות באוכל ,בנוסף חסר השלמה תזונתית לאחר פעילות גופנית מאומצת עשויה לגרום לדלדול מאגרים מהגוף ותחושת חולשה ועייפות.
חוסר תזונתי של ויטמינים ומינרלים- לרוב ניתן לראות על פי בדיקות דם חסרים אלו וההמלצה העיקרית היא להשלים אותם דרך התזונה, כאשר אין ספיגה טובה מהתזונה מומלץ לצרוך כתוסף.
ישנם מספר חסרים תזונתיים מרכזיים המשפיעים על תחושת העייפות וחסר אנרגיה כמו לדוגמא- חסרים של ברזל יביאו לאנמיה ולעייפות קשה, חוסר ויטמינים מקבוצת ויטמיני B, חסר של T3 T4 יראו על בעיות הקשורות להורמון התירואיד ולבעיה בבלוטת התריס, ואף לחץ דם נמוך יאשר את חוסר האנרגיה.
קנדידה- רוב האנשים שסובלים מקנדידה יסבלו מעייפות וחולשה.
קנדידה היא פטריית שמר שמפרישה טוקסינים מסוכנים לגוף ועל ידי כך גורמת למספר תופעות לא נעימות(בלשון המעטה) להתרחש בגוף. הפטרייה מגיעה כאשר אנחנו מאכילים אותה במזונות שהיא אוהבת כמו- תזונה עשירה בסוכרים, שומן רווי, אנטיביוטיקה והכי חשוב- סטרס!
דיכאון וחרדה- גורמים להפרעה של הורמונים ונוירוטרנסמיטורים המשבשים תהליכים חשובים במח, ומכאן הפרעות שינה וקושי להרדם. כאשר ישנה הפרעה המקשה על שנת הלילה העייפות תמשך גם לשעות היום(לרוב גם לאחר מספר שעות שינה מספק אנשים אלו חשים עייפות וחוסר אנרגיה).
מחלות כמו תסמונת העייפות הכרונית, מחלת הנשיקה, ELS, סרטן ועוד.
תרופות- יש תרופות שגורמות לעייפות ולחוסר אנרגיה, מתוכן נמצא תרופות להורדת לחץ דם, משככי כאבים ,, משתנים, תרופות אנטי-דיכאוניות, ועוד(- כמובן שאנשים שצורכים תרופות אלו לא יורידו תרופות על דעת עצמם- אך יבינו מהיכן נובעת עייפות זו).
אז כיצד נטפל?
בדיקות דם ובדיקת חסרים- האם יש איזה שהם חסרים משמעותיים- חובה להשלימם על ידי תזונה ספציפית להשלמת הויטמין החסר או על ידי תוספי תזונה (מותאמים ע"י נטורופת מוסמך).
נצרך מזונות פשוטים וקלים לעיכול- מזון שעבר בישול, אידוי הקפצה ואפייה מקבל תוספת של חום ולכן עשיר באנרגיה וקל יותר לעיכול. לכן אמליץ לצרוך ירקות אפויים או מוקפצים על פני ירקות טריים.
הפרדה של חלבון מפחמימה- נותנת תחושת קלילות לאחר ארוחה ועל הדרך מסייעת לתהליך הדיאטה- הגוף מקבל יותר ארוחות וכך שורף יותר אנרגיה על עיכול המזונות. ההמלצה שלי היא להפריד את המזונות- נצרך קודם כל פחמימה ושעתיים לאחר מכן נאכל את החלבון- כמובן שנכניס ירקות בתוך 2 הארוחות.
פרה-ביוטיקה- מדובר על ה"מצע" של החיידקים הידידותיים- פרוביוטיקה שבעזרתו הם מצליחים לשגשג ולהתרבות. בנוסף הם הופכים את סביבת המעי לחומצית, דבר המסייע לספיגת חומרים חיוניים כמו אבץ, סידן ברזל ומגנזיום. פרה ביוטיקה קיים במאכלים רבים כגון- עדשים, קטניות, בצל, שום, בננות, אספרגוס, ארטישוק ועוד מזונות רבים.
ספירולינה- ספירולינה היא אצה כחולה ירוקה שגדלה במים מתוקים, היא שייכת לקבוצת מזונות על! הספירולינה מכילה חלבון מלא וספיגתו יעילה ביותר. עשירה בברזל, כלורפיל ונוגדי חימצון רבים. כמו כן היא מכילה סידן, אבץ, מגנזיום וקבוצת ויטמיני B. חיונית להעלאת רמת האנרגיה בגוף.
פעילות גופנית- חשובה מאוד להעלאת מצבורי האנרגיה ובנוסף מעודדת את שחרורם של מספר הורמונים ונוירו-כימיקלים התורמים להרפיה של הגוף, להעלאת העוררות ומצב הרוח(בעזרת אנדורפינים ושחרור סרוטונין).
הורדת סטרס- על ידי תזונה מאוזנת, צמחי מרפא מרגיעים ומרפים כלי דם וטיפולי גוף נפש כגון שיאצו, פרחי באך, NLP, יוגה, מדיטציות למיניהן ודמיון מודרך.
*כל ההנחיות שנרשמו לעיל אינן מהוות תחליף לייעוץ פרטני ואבחון מדוייק ואין לראות בהן בשום מקרה תחליף לטיפול רפואי